Home Artikler Rapport fra Airshow Riat 2005 i Fairford
Banner

Riat 2005 i Fairford

RIAT
Fairford 2005
fotografer: Morten Olesen, Steen Pedersen og Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo.

 

 

En fantastisk dag tog sin begyndelse i Kastrup lufthavn Lørdag den 16. Juli. Vi var tidligt oppe, nogen af os klokken 3:00 om natten for vi skulle flyve klokken 6:00. Sammen med ligesindede skulle vi for første gang til det sagnomspundne RIAT i Fairford.

 

 

 Efter en mellemlanding i Esbjerg blev Danish Air Transports ATR42 fyldt til sidste sæde, og kursen blev sat mod Fairford. Stemningen var høj og ladet med vores høje forventninger. - Efter fornem service både med mad, drikke og et kort besøg i cockpittet var vi alle klar til at indtage det store show.

 

 

 Vi ankom lidt over klokken 9 og vejret var perfekt til dagen. 24 grader og næsten skyfrit, og ikke meget vind. Der var nu lagt op til den helt perfekte dag i de perfekte omgivelser

 

 

 Det var unægtelig en besynderlig oplevelse at ankomme midt i et startende airshow. Overalt var kameralinser rette mod vores markante transportmiddel og det føltes helt naturligt at vinke lidt i vinduet til de mange tilskuere.

 

 

 For en første gangs besøgende virker størrelsen på selve ”show-området” voldsomt uoverskueligt. Der er simpelthen alt hvad hjertet begærer af såvel civil som militært isenkram.

 

 

 

 Den ene time tager den anden mens man nørder mellem de mange fantastiske maskiner. Banen i Fairford er lidt over 3000 meter lang, og langs hele banen var der et bredt stykke græs til tilskuere og et endnu bredere stykke asfalt med static display og masser af telte med alt lige fra fish & chips til muligheden for at få lov til at køre i Ralf Schumachers F1 racer.

 

 

 Der er absolut ingen grund til at tro at sådan en dag kun er for mænd med tykke briller. Der var masser af underholdning for hele familien.

 

 

 Drønet fra den første efterbrænder trak hurtigt tilskuerne frem i første række ved start og landingsbanen. En Mirage jager var netop gået i gang med et uovertruffent show.

 

 

 Dagen lang udførtes fantastisk elegante manøvrer med alle tænkelige slags fly.

 

 

 Her er virkeligt noget for alle, uanset om man mest er til de moderne jets som eurofighter og JSF, eller man foretrækker drønet fra den eneste ”flyvende fæstning” der p.t. er på vingerne som naturligvis også var at finde på Fairford.

 

 

 Uanset præferencer gør de britiske ”Red Arrows” indtryk på alle. I overlegen stil flyves avancerede formationer og knivskarpe kombinationer. Alt sammen med en klassisk britisk arrogance og sans for detaljer. Ingen over. Ingen ved siden af.

 

 

Det var trætte medlemmer af pilots.dk der mødtes ved check-in til hjemturen. Mange var dog enige om at det var et fremragende arrangement, og at man sagtens kunne forestille sig en lignede tur til andre airshows rundt om i verden. En idé som redaktionen bag pilots.dk arbejder videre med.

 

De bedste hilsner fra
Casper (CRA) & Peter (PSD)